Tradiční španělská Paella
Zdroj receptu: https://www.gastromania.cz/blog/paella-osvedceny-recept-na-tradicni-spanelsky-pokrm
Suroviny (na 3-4 porce):
- Několik kusů krevet,
- Několik kusů škeblí,
- Mraženou směs plodů moře (krevety koktejlové, kalmary, škeble, chobotnice),
- ok. 300-350 gramů rýže,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 velké rajče,
- 1 lžíce passaty,
- 1 cibule,
- 2-3 stroužky česneku,
- 3 malé papriky (červená, zelená, žlutá),
- 2-3 lžíce mraženého hrášku,
- ok. ½ sklenice bílého, suchého vína,
- ok. 1 litr vývaru s šafránem,
- 1-2 lžičky sladké papriky,
- Pepř a sůl podle chuti,
- Snítka petržele,
- 1 citron.
Způsob přípravy:
Nejlepší je začít s přípravou vývaru, k jehož přípravě budete potřebovat následující suroviny:
- Kořenovou zeleninu spolu s polovinou malé cibule
- 1 lžíce olivového oleje,
- 3-4 lžičky rybí omáčky,
- 7-10 nití šafránu,
- Sůl a pepř.
Ve středně velkém hrnci uvaříme vodu, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, dochutíme rybí omáčkou, pepřem a solí, přidáme nitky šafránu a vše vaříme pod pokličkou na středním stupni okolo 25-30 minut. Po uvaření vývaru sceďte a uvařenou zeleninu využijte později třeba k salátu☺.
Během vaření vývaru rozmrazíme mořské plody a připravíme zeleninu - cibuli, papriku a oloupané rajče ze slupky nakrájíme na kostičky.
Když máme připravený vývar a zeleninu, přejdeme na dalších fází přípravy paelly. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nadrobno velké krevety. Pak je přeložíme na papírový ubrousek a na pánev dáme nakrájenou cibuli a papriku. Po 2-3 minutách přidáme prolisovaný česnek, nasekaná rajčata a mražený hrášek. Dochutíme solí, pepřem a paprikou, přidáme pažitku a vše smažíme přes ok. 2 minuty. Přilijeme víno a vše dusíme, dokud se objem tekutiny nezmenší zhruba na polovinu. Do pánve přidáme rýži a nalijeme přecezený vývar. Zmenšíme plamen a vše uvaříme bez poklice dalších 8-10 minut, pamatujte, abyste nemíchali ingredience. Poté přidáme rozmražené mořské plody. Vše lehce promícháme, snížíme ještě více plamen, na vrch položíme krevety a škeble v mušličkách, přikryjeme pánev alobalem a vaříme ještě dalších 5-7 minut, dokud se nevstřebá všechen vývar. Pánev odstavíme a necháme 2-3 minuty přikrytou. Hotovou paellu postavíme na dřevěnou desku. Vrch posypeme nasekanou petrželovou natí a servírujeme s nakrájeným citronem na čtvrtky, kterými pokapeme každou porci.
Štítky: